Evo kada je najbolje vrijeme za plovidbu Jadranskim morem

Plovidba je jedna od najuzbudljivijih turističkih aktivnosti u Hrvatskoj. S obzirom na geografski položaj i prisutnu klimu možemo reći kako je Jadran relativno “pitomo more” pa je sigurno za plovidbu cijelu godinu. Ipak, uvjeti na moru drukčiji su u srcu sezone od onih na njenom početku odnosno kada se kalendarska godina bliži kraju.

Izbor najboljeg vremena za rentanje jahti ili rezerviranje ture Jadranom zavisi o više faktora, a neki od njih su:

  • vrijeme
  • budžet
  • vaša očekivanja

Ako planirate plovidbu Jadranom ili tražite savršenu turu Jadranskim morem svakako pogledajte naše jahte pa izaberite onu koja vam najviše odgovara.

Najbolje vrijeme za plovidbu Jadranskim morem je odmah, ali početak “aktivnosti na moru” se nekako najčešće veže za travanj i Uskrs, a traje cijelu godinu za one najodvažnije. Ipak, najsigurnije je držati se preporuke stručnjaka, a oni kažu kako je studeni zadnji mjesec ležernog uživanja u jadranskim valovima. Recimo još kako “špica sezone” traje 4 tjedna i to od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Vremenske prilike na Jadranu

 

Hrvatski dio Jadranske obale je popularna destinacija za plovidbu, ne samo zbog prekrasnih malih uvala nego i sunčanog vremena i ugodne klime tijekom cijele godine. Jadran prosječno ima 315 sunčanih dana godišnje – pravi mali raj.

Vrhunac sezone plovidbe proteže se od travnja sve do studenog, a vremenske prilike su uglavnom toplo i suho s prosječnom temperaturom od 28ºC. Zimsku sezonu u Hrvatskoj karakteriziraju niže temperature i kratka kišna razdoblja. Bez obzira na vremenske prilike ili klimu u kojoj volite ploviti, uvijek možete ploviti Jadranom.

Vjetar i uvjeti na moru

Bura i jugo su dominanti vjetrovi na području Jadrana. Bura je suh i hladan sjeverni/sjeveroistočni vjetar koji svoje najsnažnije udare bilježi u području Velebitskog kanala i na Kvarneru. Super stvar kod bure je onaj pročišćeni zrak kojeg ostavlja za sobom.

Jugo je topao južni vjetar koji sa sobom donosi oblake i najčešće kišu. Nekada jugo sa sobom može donijeti i pijesak iz pustinja Afrike pa je u tom slučaju naknadno pranje palube jahte obavezno.

Osim juga i bure, ako ćete ploviti Jadranom, možete očekivati i ove vjetrove:

  • maestral
  • burin
  • nevera

Plovidba Brijunima, Sjevernim Jadranom i Kvarnerom

 

Nenaseljeni otoci, pješčane plaže, opojne arome bilja, životopisne građevine, odlična kuhinja… S draguljima poput Opatije, Rovinja, Brijuna i Pule, Sjeverni Jadran je odličan izbor za plovidbu.

Sjeverni Jadran je prekrasno mjesto za vašu avanturu na brodu. Uživajte u opuštajućoj plovidbi i otkrijte jedinstveni Nacionalni park Brijuni, arhipelag s 14 otoka koji se proteže na moru od Pule do Rovinja. Doživite komad raja, pravi sklad flore i faune sa starim povijesnim spomenicima.

Imat ćete priliku uživati u pogledu s otvorenog mora na Rovinj – jedno od najromantičnijih mjesta na cijelom Mediteranu. Rovinj je smješten na nekadašnjem otoku, na malom području nalazi se hrpa kućica s uskim ulicama i malim trgovima, još uvijek netaknutim modernim urbanizmom.

Brijuni su područje koje dobro poznaje super-jahte, odiše bogatom poviješću i luksuzom. No, to proizlazi i iz njegove povijesti. 1893. godine bogati bečki poduzetnik u Veliki Brijun uložio je svoj novac kako bi ga pretvorio u lječilište i ljetno utočište za bogate. Danas su Brijuni otvoreni za sve, a ako se odlučite za Adriatic Holidays morsku turu moći ćete uživati u prirodi, biljnom i životinjskom svijetu te plažama ovog nacionalnog parka.

Uživajte u vašem ljetovanju, ako birate brod nemojte zaboraviti ponijeti i ove stvari.

Join our newsletter

Sign up for the latest news, special offers and best rates!

Location

J.P.Kamova 15
51000 Rijeka